سیاسی

توان بارورسازی علمی ابرها فراهم شد

وزیر نیرو، گفت: برای نخستین‌بار توان بارورسازی علمی ابرهای سرد و گرم در تمامی فصول سال در کشور فراهم شده است.

به گزارش گروه سیاسی شبکه خبری تحلیلی «تیتر۱»، عباس علی‌آبادی برای پاسخ به سؤال حامد یزدیان نماینده اصفهان عملکرد سازمان توسعه و بهره‌برداری فناوری نوین اب‌های جوی از بدو تأسیس و در سال آبی ۱۴۰۲ تا ۱۴۰۳ در جلسه علنی روز سه‌شنبه مجلس حضور یافت.

وزیر نیرو ضمن قدردانی از مجلس برای فراهم کردن فرصت برای ارائه گزارش درباره اهم اقدامات وزارت نیرو در حوزه بهبود وضع هوا پایش جو و بهره‌برداری از آب‌های جوی، افزود: در سال‌هایی که کشور با خشکسالی‌های ممتد و ناترازی انرژی روبرو بوده است همراهی دلسوزانه و نگاه ملی مجلس شورای اسلامی امکان عبور کشور از شرایط سخت و جلوگیری از آسیب‌های گسترده‌تر را فراهم کرده است، اکنون نیز درباره موضوعی سخن می‌گویم که اهمیت آن کمتر از حوزه‌های حیاتی دیگر نیست و آن موضوع تاب‌آوری کشور و مدیریت منابع جوی است.

وی اظهار داشت: سازمان توسعه و بهره‌برداری فناوری‌های نوین آب‌های جوی نهادی است که با حمایت جدی مجلس و برای پاسخ به یک نیاز واقعی کشور شکل گرفت، نیازی که از خشکسالی‌های طولانی مدت، تغییرات اقلیمی و ضرورت استفاده از فناوری‌های نوین در مدیریت جو نشات می‌گیرد این سازمان حاصل یک اراده ملی میان مجلس دولت و نهاد‌های تخصصی کشور است که مسیر ایجاد یک نهاد علمی فناورانه و عملیاتی را هموار کرده است.

علی آبادی تصریح کرد: در نگاه کلان هدف از تأسیس این سازمان صرف اجرای عملیات بارورسازی ابر‌ها نبوده است بلکه ایجاد یک ظرفیت ملی برای پایش جو، توسعه فناوری‌های نوین و بهره‌برداری علمی و عملی از آب‌های جوی فلسفه اصلی تشکیل سازمان مذکور بوده و بر همین اساس اقدامات وزارت نیرو در چهار مسیر کلان دنبال شده است.

وی نخستین گام را پایش و شناخت شرایط و تغییرات جو کشور عنوان کرد و افزود: یکی از مأموریت‌های اصلی سازمان مورد نظر ایجاد توان ملی برای پایش لایه‌های جو و تشخیص تغییرات غیرطبیعی جوی و تنظیم و تعریف ساز و کار‌های مقابله با تغییرات غیرطبیعی جو کشور است، در این چهارچوب برنامه ملی پایش جو و ارتقای بهره‌برداری از آب‌های جوی تدوین شده و توسعه شبکه رادار‌های هواشناسی سامانه‌های مدل‌سازی میان مقیاس و زیرساخت رصد جده با جو بالا در دستور کار قرار گرفته است.

وزیر نیرو افزود: عقد قرارداد با دانشمندان داخلی برای استفاده حداکثری از توان موجود در کشور و دنیا برای پایش جو و تهیه برخی از تجهیزات مورد نیاز از جمله فعالیت‌های مهم در این زمینه بوده و این اقدامات برای کشور یک ضرورت انکارناپذیر است.

وی تصریح کرد: دومین گام، اقدامات علمی و فناورانه است در این مسیر ارتقای توان کشور برای حوزه فناوری‌های نوین محور اصلی بوده است، طی ماه‌های گذشته ساخت نسل جدید ژنراتور‌های زمینی برای کنترل از راه دور، طراحی فلر‌های درجاسوز بر اساس الگو‌های پیشرفته جهانی، تولید مواد بارورساز گرم و سرد در داخل کشور و توسعه پهباد‌های تخصصی بارور‌سازی با تکیه بر دانش‌های شرکت‌های دانش‌بنیان انجام شده و همکاری با سایر مراکز علمی معتبر دنیا به انتقال تجربه و ارتقای کیفیت عملیات کمک کرده است به نحوی که می‌توان ادعا کرد که امروز برای نخستین‌بار توان بارورسازی علمی ابر‌های سرد و گرم در تمامی فصول سال در کشور فراهم شده است. وزیر نیرو گفت: بحث‌های جوی که مطرح می‌شود، جدید است  که در این زمینه تحقیق و بررسی می‌کنیم. در را به روی هیچ‌کس نبسته‌ایم،  هر کسی که ادعا می‌کند می‌تواند با روشی یا تکنیکی کاری انجام دهد، درب وزارتخانه بر روی او باز است.

علی‌آبادی با بیان اینکه مدت زیادی از حضور بنده در این وزارت خانه نگذشته و من در تمامی مدت شاید تا به امروز بیش از ۳۰ جلسه در این خصوص برگزار کرده‌ام و اقدامات مؤثری را با نهاد‌ها و سازمان‌های مربوطه داشتم، اظهار کرد: در دولت هم این موضوع را مورد بحث قرار دادیم و آن اینکه امکانات لازم را فراهم کنیم برای تکنولوژی‌هایی که در حال حاضر در کشور استفاده می‌شود، زیرا در این زمینه تکنولوژیی‌هایی وجود دارد که مربوط به گذشته است و ما باید در این حوزه اقداماتی را انجام بدهیم.

وی افزود کاری که امروز انجام شده این است که ما با استفاده از فناوری‌های نو، استفاده از ژنراتور‌های زمینی را به نحوی میسر کرده‌ایم که می‌تواند مسیر‌های آینده را در حوزه سنجش‌گر‌های هوایی باز کند، همچنین کار‌های بسیار خوب دیگری انجام شده با وجود اینکه منابع مالی وزارتخانه بسیار کم است.

وزیر نیرو با بیان اینکه اولویت اول وزارتخانه رفع ناترازی انرژی و رفع و عبور از این بحران آبی است که در آن  قرار داریم، گفت: در هر صورت ما تلاش کردیم با استفاده از منابع موجود سنجش‌گر‌های هوایی را به‌روز کنیم و در این راستا می‌توانم ادعا کنم که در سطح منطقه امروز یکی از بهترین سامانه‌ها را در اختیار داریم. در زمینه زیست بوم فناوری کشور با همکاری معاونت علمی و کاربردی، با تمام شرکت‌هایژنراتور قرارداد بسته‌ایم و وارد فاز عملیاتی شدیم. این موضوع گام بسیار ذی قیمتی است که می‌تواند مؤثر باشد.

علی‌آبادی گفت: برای ادامه مسیر اقدامات دیگری نیز در دستور کار داریم، اولین برنامه تکمیل شبکه ملی رادار‌های هواشناسی بود، ما در کشور سازنده رادار‌های نظامی هستیم اما در زمینه رادار‌های هواشناسی با تمام شرکت‌های دانش‌بنیان و تمام مؤسساتی که در این زمینه مدعی بودن ارتباط برقرار کرده‌ایم و توانسته‌ایم  با آنان قرارداد ببندیم. برنامه دوم ما راه‌اندازی ۱۲ پایگاه تخصصی عملیات و پایش جو در نقاط مختلف کشور بود که الحمدالله این کار انجام شده و به درستی در حال حرکت است و می‌تواند برای شناسایی مداخلات اقلیمی توسط بیگانگان  کمک کند.

وی با بیان اینکه مسئله سوم، بومی‌سازی کامل تجهیزات عملیاتی شامل فلر‌های درجاسوز و ژنراتور‌های زمینی نسل جدید بود،  تصریح کرد: چهارمین برنامه هم توسعه سامانه ملی پایش و شناسایی و منشأء‌یابی تغییرات جوی است، برنامه بعدی ما ورود فناوری‌های نوظهور به مرحله آزمایش می‌دانی شامل فناوری‌های مؤثر در باران‌زایی، افزایش بازده کاهش تبخیر و سایر فناوری‌های قابل استفاده در این حوزه است که به‌خوبی در حال انجام است.

وزیر نیرو تأکید کرد: آخرین برنامه ما ایجاد ساز و کار پایدار برای تأمین مالی است، این نکته‌ای است که متأسفانه ما در همه جا با آن مواجه هستیم.  بیش از ۲ هزار همت ما به طرح‌های در حال اجرا بدهی داریم و متأسفانه اگر بخواهیم این طرح‌ها را اجرا کنیم گرفتار می‌شویم، اولین کاری که در این حوزه درحال انجام است اینکه از یک ساز و کار پایداری برای تأمین مالی برخوردار شویم؛ تلاش می‌کنیم محیط کسب و کار را آنچنان جذاب کنیم که بخش خصوصی خودش در این حوزه ورود کند.

علی‌آبادی به ایرنا گفت: سازمان یک دارایی ملی و ثمره یک تصمیم آگاهانه مجلس است و‌ امیدوار هستم که با کمک همدیگر بتوانیم آن را پیش ببریم.

انتهای خبر/

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا