مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز هشدار داد:
بحران فرونشست با مرگ ۱/۶ میلیارد مترمکعب آبخوان البرز

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز: بحران فرونشست با مرگ ۱/۶ میلیارد مترمکعب آبخوان البرز

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز با اشاره به چالش‌های ناترازی آبی و بحران فرونشست، گفت: توسعه زیرساخت‌ها به تنهایی برای پایداری آب البرز کافی نیست و نیازمند توقف بارگذاری‌های بی‌رویه و اصلاح الگوی مصرف هستیم.
363

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی شبکه خبری تحلیلی «تیتر۱»، داود نجفیان امروز پنحشنبه در نشست خبری مدیران عامل شرکت‌های حامل انرژی البرز با اصحاب رسانه با اشاره به شرایط حساس کشور و استان اظهار داشت: در کنار مباحث انرژی و نفت، موضوع بسیار مهم آب و ناترازی آن در کشور و استان وجود دارد که نیازمند مشارکت همگانی و تبیین مسئله برای عبور از شرایط بحرانی است. بخش آب، تجدیدناپذیر است و متأسفانه ما در کشور و استان البرز از سالیان دور با ناترازی شدیدی در این بخش مواجه هستیم.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز با تأکید بر شرایط ویژه استان البرز افزود: در طول دهه‌های گذشته بارگذاری‌های بسیار زیادی در بخش‌های شرب، کشاورزی و صنایع، بسیار فراتر از ظرفیت اکولوژیکی استان انجام گرفته است. البرز میزبان جمعیت‌های مهاجر از سراسر کشور بوده و کارکرد صنایع آن نیز ملی است. هرچند نمی‌توان نقد گذشته را داشت، اما در شرایط فعلی برای تأمین مصارف در دو بخش آب زیرزمینی و سطحی، کارهای بزرگی انجام گرفته است.

وی با اشاره به کمبودهای زیرساختی کلان‌شهر کرج و استان البرز برخلاف تصور عمومی گفت: «علیرغم نزدیکی به تهران، البرز به لحاظ زیرساختی کمبودهای بزرگی داشت که خوشبختانه بخش عمده‌ای از آن‌ها در سال‌های اخیر به بهره‌برداری رسیده است. در دنیا و کشور ما خط قرمز استاندارد مصارف کل منابع آبی، ۴۰ درصد است؛ اما متأسفانه در استان البرز و کشور، به دلیل سرانه بالای مصرف و مشکلات توزیع، بیش از ۱۰۰ درصد منابع مصرف می‌شود. در البرز ۷۵ درصد مصارف از آب زیرزمینی و حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد از آب سطحی تأمین می‌شود و با وجود اینکه توانستیم در چند سال گذشته میزان برخورداری از سدهای طالقان و کرج را دو برابر کنیم، اما به دلیل رشد جمعیت، هر سال با تنش‌های واقعی مواجهیم؛ به‌طوری‌که سال گذشته سد کرج به شرایط استثنایی و حجم ذخیره ۶ میلیون مترمکعب رسید.

مدیرعامل آب منطقه‌ای البرز در ادامه به وضعیت نگران‌کننده سفره‌های زیرزمینی اشاره کرد و گفت: امسال در فضای مجازی مطرح می‌شود که با بارش‌های اخیر، نگرانی پایداری آب حل شده است؛ در حالی که ما فقط ۳۰ درصد از مصارف سطحی داریم و بخش عمده تأمین آب از منابع زیرزمینی است. ما ۱۸۰ میلیون مترمکعب آب قابل برنامه‌ریزی برای شرب از آب زیرزمینی داریم، اما به دلیل مصرف بالاتر از نرم و افزایش جمعیت، مجبوریم سالانه ۴۰ تا ۵۰ میلیون مترمکعب بیشتر از توان آبخوان‌ها برداشت کنیم. این روند ما را به جایی رسانده که در طول دهه‌های گذشته به طور تجمعی یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون مترمکعب معادل نزدیک به ۹ برابر حجم سد کرج از آبخوان‌های خود را از دست داده‌ایم.»

وی نسبت به پیامدهای خطرناک فرونشست زمین هشدار داد و بیان کرد: پیامد از دست رفتن ظرفیت آبخوان‌ها، فرونشست زمین در غرب استان است که در برخی نقاط به بالغ بر ۳۰ سانتی‌متر در سال می‌رسد. اگر جلوی برداشت‌های بی‌رویه‌ی آب گرفته نشود، تمام زیرساخت‌های حیاتی و پایداری آینده استان با تهدید جدی مواجه خواهد شد.

نجفیان با اشاره به اقدامات انجام‌شده برای کاهش تنش‌های آبی گفت: برای به حداقل رساندن تنش‌ها، سعی کردیم از چاه‌های غیرشرب کشاورزی استفاده کنیم و چاه‌های غیرمجاز را در شعاع تا ۲ هزار متری چاه‌های شرب محدود نماییم. امسال با وجود رشد سالانه ۲۰ هزار نفری جمعیت استان، طبق تکلیف وزارت نیرو قرار است ۱۵ درصد (معادل ۱۵ میلیون مترمکعب) از برداشت آب سطحی و کل مصرف کاهش یابد تا از قطع آب شرب شهروندان جلوگیری شود. در همین راستا زیرساخت‌هایی چون تصفیه‌خانه مهستان و خطوط رینگ سراسری در غرب استان اجرا شده و طرح‌های بزرگی نیز در شرق استان کلید خواهد خورد.

وی با تأکید بر اینکه اجرای پروژه‌ها به تنهایی چاره‌ساز نیست، افزود: پایداری آب زمانی اتفاق می‌افتد که بارگذاری‌های بیش از حد سفره‌های آب زیرزمینی را به حداقل برسانیم. از ابتدای سال تاکنون، با وجود آستانه تحمل پایین جامعه، یک هزار حلقه چاه غیرمجاز و قرمز رنگ را پر کرده‌ایم و چاه‌های فاقد کنترل هوشمند را ساماندهی نموده‌ایم.

مدیرعامل آب منطقه‌ای البرز با انتقاد از سرانه بالای مصرف آب در استان تصریح کرد: متأسفانه سرانه مصرف آب شرب در البرز ۲۳۰ لیتر در روز برای هر نفر است، در حالی که استاندارد کشور ۱۱۰ تا ۱۲۰ لیتر و در کلان‌شهر مشهد ۱۴۰ لیتر است. حتی در کشورهای توسعه‌یافته با وجود فراوانی منابع، سرانه مصرف زیر ۱۰۰ لیتر است.

ما با طرح جامع نیازمند ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار هستیم، اما حتی اگر تمام این طرح‌ها را اجرا کنیم و از بالادست نیز آب منتقل نماییم، تا زمانی که سرانه مصرف اصلاح نشود به پایداری نخواهیم رسید؛ چرا که سفره‌های ما از عمق ۲۰-۳۰ متری به ۲۵۰ متری رسیده و کیفیت آبخوان‌ها دچار مشکل شده است.

نجفیان در خاتمه خاطرنشان کرد: نمونه موفق کشورهایی مثل آفریقای جنوبی نشان می‌دهد که با مدیریت مصرف می‌توان شرایط را پایدار کرد. اگر ما نیز سرانه مصرف را از ۲۳۰ لیتر به ۱۴۰ لیتر برسانیم، تا ۳۰ سال آینده در بحث شرب مشکل تنش آبی نخواهیم داشت. این موضوع نیازمند فرهنگ‌سازی و همراهی رسانه‌هاست. بخش آب فقط متعلق به شرکت آب منطقه‌ای نیست، بلکه همه جمعیت استان ذینفع آن هستند و امیدواریم با مشارکت مردمی و اصلاح الگوی مصرف، چشم‌انداز روشنی را برای سال‌های آینده استان رقم بزنیم.

گلاویژ اصحابی _ تیتر۱

انتهای خبر/

سر تیتر های خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *