استان البرزاقتصادیسیمرغ
موضوعات داغ

تنور گرم تولید بیسکوئیت «جمانه» در جنگ

خط تولیدی که نیم‌قرن پیش از گرمای تنورهای یک نانوایی ساده در پیچ‌وخم‌های جاده کرج–چالوس جان گرفت، حتی زیر باران موشک و در آوار جنگ رمضان هم حاضر نشد چراغ اشتغال خود را بیش از ۲۴ ساعت خاموش کند.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی شبکه خبری تحلیلی تیتر۱، آغاز ماجرا به سال ۱۳۵۲ و عطر نان‌های داغ یک نانوایی سنتی در حاشیه پیچ‌وخم‌های جاده کرج-چالوس بازمی‌گردد؛ ایده‌ای برخاسته از بومی‌سازی پخت نان جو در دهه‌ای که کمتر کسی سراغ غلات رژیمی می‌رفت، حالا پس از پنج دهه به یکی از برندهای نام‌آشنای بیسکویت بدون شکر کشور تبدیل شده است.

صنعتی که با وجود تنش‌های شدید اقتصادی، تحریم‌ها و ناترازی‌های پی‌درپی انرژی، در دل شهرک صنعتی بهارستان البرز همچنان نفس می‌کشد و فراتر از مرزهای ایران، بازارهای آمریکای شمالی و حوزه خلیج فارس را هدف قرار داده است.

تولد برندی به معنای «تک مروارید»؛ از جاده چالوس تا شهرک صنعتی بهارستان

ماجرای شکل‌گیری این واحد تولیدی بیش از هر چیز حاصل پیوند میان میراث خانوادگی و جسارت تغییر است.

سعید انصاری، مدیرعامل و سکاندار مجموعه صنعتی جمانه، در تشریح ریشه‌های این برند صنعتی به خبرنگار تیتر۱، گفت: سال ۱۳۵۲ همراه با پدرم از تهران به کرج آمدیم و در جاده چالوس با راه‌اندازی نانوایی کار را استارت زدیم. در دهه ۶۰، پدرم عملاً پایه‌گذار نان جو در ایران شد؛ دوره‌ای که حتی تهیه آرد جو مصیبتی بزرگ بود و برای تأمین آن روستا به روستا می‌گشتیم و به سختی جو را آسیاب می‌کردیم. شهرت کیفیت این نان به‌گونه‌ای بود که مشتریان مسیر طولانی تهران را برای خرید آن تا جاده چالوس طی می‌کردند.

وی ادامه داد: این ابتکار از نان‌های سنتی و کیک و کلوچه جو آغاز شد و در نهایت به فرمولاسیون نوآورانه بیسکویت جو با شهد طبیعی توت رسید؛ ایده‌ای متأثر از اقلیم باغات البرز و بهره‌گیری از قند طبیعی میوه که جایگاه ویژه‌ای در سبد غذایی بیماران دیابتی پیدا کرد. سال ۱۳۸۴ با انتقال این فعالیت سنتی به شهرک صنعتی بهارستان و آغاز به کار صنعتی با ۴ نیرو، زیربنای کارخانه‌ای گذاشته شد که امروز ۱۱۷ نفر نیروی مستقیم در آن فعال‌اند و نام خود را از معنای لغوی «جمانه» به معنای «تک مروارید» وام گرفته است.

تاب‌آوری خط تولید زیر باران موشک؛ چراغی که حتی ۲۴ ساعت خاموش نماند

این تولیدکننده باسابقه استان البرز با اشاره به تجربه تاب‌آوری کارخانه در شرایط سخت و بحران‌های امنیتی و جنگی بیان می‌کند: تعهد به اشتغال و اقتصاد کشور فراتر از محاسبات مالی است. در جریان حملات و اصابت موشک به دو واحد مجاور ما، کارخانه خسارت سنگینی دید و شیشه‌ها و ابنیه آسیب دیدند؛ اما اجازه ندادیم چرخه تولید حتی بیش از ۲۴ ساعت متوقف شود. همه کارگران و عوامل فنی بسیج شدند، هم‌زمان با جوشکاری درها و نصب شیشه‌ها، تنورها روشن ماند تا امنیت روانی و معیشت نیروها حفظ شود.

انصاری با تأکید بر هویت روان‌شناختی یک صنعتگر واقعی تصریح می‌کند: یک تولیدکننده سه ویژگی بارز دارد؛ نخست عاشق کارش است، دوم همواره در پی یادگیری و توسعه است و سوم به معنای واقعی کلمه سخت‌کوش و امیدوار به آینده است. در روزگار فعلی با وجود نوسانات شدید ارزی و گرانی نهاده‌ها، بسیاری از تولیدکنندگان دنبال سود و زیان مالی محض نیستند، بلکه همت‌شان صرفاً بر روشن ماندن چراغ کارگاه‌ها و حفظ سفره کارگران البرزی متمرکز است.

چرخه معیوب خرید نقد و فروش نسیه؛ بن‌بست وثیقه‌های بانکی برای صنعتگران البرز

مدیرعامل این واحد تولیدی در بخش دیگری از صحبت‌های خود، بزرگ‌ترین دست‌اندازهای تولید در شرایط کنونی را ریشه در سیاست‌های بانکی و نوسان نرخ ارز دانست و افزود: از سال ۹۶ با جهش‌های پی‌درپی نرخ ارز، توسعه ماشین‌آلات و تأمین مواد اولیه بسیار سخت شد. امروز ما ناچاریم مواد اولیه را به شکل کاملاً نقدی تهیه کنیم؛ در حالی که محصولات ما در شبکه توزیع و فروشگاه‌ها با تسویه‌های مدت‌دار و نسیه عرضه می‌شوند. این عدم توازن، نقدینگی شرکت‌ها را می‌بلعد.

وی ضمن گلایه از سخت‌گیری نظام بانکی در حمایت از صنایع مولد البرز تأکید کرد: کاهش ارزش پول ملی باعث شده برای خرید یک پارت ماده اولیه به مبالغ میلیاردی نیاز باشد. وقتی برای دریافت وام ۱۰۰ میلیاردی مراجعه می‌کنیم، بانک‌ها کارخانه‌ای با ارزش ۵۰۰ میلیارد تومان را به بهانه «سهل‌البیع نبودن» به عنوان وثیقه نمی‌پذیرند و مطالبه وثایق ملکی مسکونی سنگین می‌کنند؛ مانعی ساختاری که سرمایه و طرح‌های توسعه کارآفرین را به بن‌بست می‌کشاند و نیازمند بازنگری فوری متولیان اقتصادی است.

نفوذ به بازارهای بین‌المللی؛ صادرات محصولات البرز به کانادا، آمریکا و حاشیه خلیج‌فارس

وی با اشاره به جایگاه ویژه تنوع کالایی کارخانه با ده‌ها قلم فرمولاسیون اختصاصی نظیر کراکرهای طعم‌دار با چیا، رزماری، و بیسکویت‌های بر پایه قهوه طبیعی عنوان کرد: تولیدکننده ایرانی در صورتی که کیفیت را فدای سود مقطعی نکند، توان رقابت با غول‌های این حوزه را دارد.

حضور مستمر در نمایشگاه‌های اگروفود، اکسپوهای بین‌المللی و زنجیره‌های صادراتی سبب شد تا ما محصولات خود را با استانداردهای بهداشتی سخت‌گیرانه به بازارهای بحرین، قطر، امارات، عراق و پاکستان برسانیم و حتی موفق به ارسال پارت‌های صادراتی به انگلیس، کانادا و آمریکا شویم؛ هرچند شرایط ترانزیتی و تنش‌های ژئوپلیتیکی خلیج فارس، دسترسی‌ها را با دشواری روبه‌رو ساخته است.

چالش انرژی در قطب صنعتی بهارستان

انصاری با تشریح مشکلات زیرساختی در شهرک‌های صنعتی استان البرز، مسئله ناترازی برق و گاز را اصلی‌ترین مانع استمرار تولید خواند و تصریح کرد: قطعی برق در روزهای مشخص هفته یک روی ماجراست؛ مسئله خسارت‌بارتر، افت مکرر ولتاژ و نوسانات ناگهانی شبکه در طول ایام کاری است که تجهیزات دقیق الکترونیکی و PLC خطوط را تحت فشار قرار می‌دهد.

وی افزود: در فصل سرد نیز بحران قطعی گاز خودنمایی می‌کند؛ الزام دستگاه‌های دولتی به استفاده از سوخت جایگزین مازوت یا گازوئیل برای خطوط نوین مکانیزه تولید محصولات اساساً غیرممکن است. فرهای تونلی پیوسته و بردهای هوشمند ما صرفاً با مشعل‌های گازسوز کالیبره شده‌اند و هرگونه تغییر سوخت، فرآیند استاندارد پخت را کاملاً مختل می‌کند.

گام جدید برای اشتغال در البرز با جذب ۴۰ نیروی جدید

این کارآفرین ۵۹ ساله که از هشت‌سالگی پای تنورهای تولید قد کشیده است، در پایان با اشاره به استمرار فعالیت‌های توسعه‌ای خاطرنشان کرد: سکون و درجا زدن، مرگ یک بنگاه اقتصادی است. در همین وضعیت پرچالش نیز طرح توسعه محصولی جدید را کلید زده‌ایم و به زودی ۴۰ نیروی کار جدید به مجموعه ۱۱۷ نفره ما اضافه خواهند شد. باز نگه داشتن درهای کارخانه به روی بازدیدهای دانش‌آموزی و آشنا ساختن نسل جدید با غرور تولید ملی، بالاترین سرمایه‌ای است که پیشکسوتان صنعت استان البرز برای ساختن فردای ایران به آن تکیه کرده‌اند.

گلاویژ اصحابی _ تیتر۱

انتعای خبر/

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا