اقتصادیگزارش
موضوعات داغ

مصرف بهینه انرژی راهکار مقابله با تهدید اقتصادی

در شرایطی که کشور با فشارهای اقتصادی، تحریم‌ها و تهدیدهای خارجی مواجه است، یکی از مهم‌ترین راهکارهایی که می‌تواند به حفظ پایداری خدمات و مدیریت بهتر منابع ملی کمک کند، توجه به فرهنگ صرفه‌جویی و مصرف بهینه است.

به گزارش خبرنگار گروه اقتصادی شبکه خبری تحلیلی «تیتر۱»؛ کارشناسان معتقدند همان‌گونه که همدلی و مشارکت مردم در دوران‌های حساس کشور نقش تعیین‌کننده‌ای در عبور از بحران‌ها داشته است، امروز نیز مدیریت صحیح مصرف آب، برق و گاز می‌تواند پشتوانه‌ای مهم برای حفظ ثبات و آرامش جامعه باشد.

صرفه‌جویی به معنای کم‌مصرف کردن یا محروم شدن از امکانات نیست، بلکه به معنای استفاده درست، هدفمند و بهینه از منابعی است که در اختیار ما قرار دارد. منابعی که علاوه بر نیازهای امروز، باید برای نسل‌های آینده نیز حفظ شوند. در سال‌های اخیر رشد مصرف انرژی و منابع آبی در کنار تغییرات اقلیمی، کاهش بارندگی‌ها و افزایش نیازهای جامعه، ضرورت توجه به این موضوع را بیش از گذشته آشکار کرده است.

صرفه‌جویی باید به یک فرهنگ عمومی تبدیل شود

یکی از شهروندان فردیسی در گفتگو با خبرنگار ما با تأکید بر اهمیت فرهنگ‌سازی در زمینه مصرف بهینه اظهار کرد: صرفه‌جویی باید به یک اصل دائمی در زندگی تبدیل شود و تنها محدود به دوره‌های خاص یا زمان کمبود منابع نباشد.

وی افزود: بسیاری از خانواده‌ها بدون توجه به میزان نیاز واقعی، چندین چراغ را به‌طور همزمان روشن نگه می‌دارند یا از وسایل سرمایشی و گرمایشی به شکل غیراصولی استفاده می‌کنند. در حالی که با رعایت چند نکته ساده می‌توان میزان مصرف انرژی را به شکل قابل توجهی کاهش داد.

این شهروند ادامه داد: خاموش کردن لامپ‌های اضافی، استفاده از نور طبیعی در طول روز و تنظیم دمای کولرها بر روی دمای آسایش، اقداماتی ساده اما مؤثر هستند که اگر به یک عادت عمومی تبدیل شوند، آثار قابل توجهی در کاهش مصرف منابع خواهند داشت.

نقش خانواده‌ها در آموزش نسل آینده

کارشناسان حوزه فرهنگ مصرف بر این باورند که خانواده نخستین و مهم‌ترین محل آموزش الگوهای رفتاری است و کودکان بسیاری از رفتارهای خود را از والدین می‌آموزند.

یکی دیگر از شهروندان فردیسی در این خصوص گفت: تلاش کرده‌ام استفاده از وسایل پرمصرف مانند ماشین لباسشویی و اتو را به ساعات غیر اوج مصرف منتقل کنم تا فشار کمتری به شبکه برق وارد شود.

وی افزود: حتی در مصرف آب نیز می‌توان با اقدامات ساده‌ای مانند استفاده از آب شست‌وشوی میوه و سبزی برای آبیاری گلدان‌ها، از هدررفت آب جلوگیری کرد. زمانی که فرزندان این رفتارها را در خانواده مشاهده می‌کنند، به‌تدریج آن را به بخشی از سبک زندگی خود تبدیل خواهند کرد.

به اعتقاد کارشناسان، نهادینه شدن فرهنگ صرفه‌جویی از سنین کودکی می‌تواند آثار بلندمدتی در جامعه داشته باشد و زمینه‌ساز شکل‌گیری نسلی مسئولیت‌پذیر در قبال منابع ملی شود.

«نجات قطره‌ها»؛ پویشی برای آموزش فرهنگ مصرف آب

در همین راستا، برنامه‌های فرهنگی و آموزشی متعددی نیز در سطح استان البرز در حال اجراست. محمدرضا اصلانی، سرپرست دفتر روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای البرز، از آغاز پویش محیط‌زیستی و مشارکتی «نجات قطره‌ها» در دهه نخست ماه محرم خبر داد.

وی با اشاره به اهمیت موضوع آب در شرایط کنونی اظهار کرد: امروزه مسئله آب تنها یک موضوع فنی یا زیرساختی نیست، بلکه به یک دغدغه فرهنگی، اجتماعی و حتی اقتصادی تبدیل شده است. از همین رو آموزش نسل آینده و ترویج رفتارهای مسئولانه در قبال منابع آبی، یکی از مهم‌ترین سرمایه‌گذاری‌ها برای آینده کشور محسوب می‌شود.

اصلانی افزود: پویش «نجات قطره‌ها» با رویکردی فرهنگی، هنری و خانواده‌محور طراحی شده است تا کودکان و نوجوانان در فضایی صمیمی و خلاقانه با ارزش آب و ضرورت حفاظت از این سرمایه حیاتی آشنا شوند.

به گفته وی، در قالب این پویش، در ایام محرم غرفه‌های نقاشی برای کودکان و نوجوانان برپا خواهد شد تا شرکت‌کنندگان بتوانند دغدغه‌ها و نگاه خود نسبت به آب، محیط زیست و آینده را از دریچه هنر به تصویر بکشند.

سرپرست دفتر روابط عمومی شرکت آب منطقه‌ای البرز همچنین از برگزاری کارگاه‌های آموزشی، برنامه‌های تعاملی ویژه کودکان، اهدای جوایز به آثار برتر و تولید محتوای آموزشی در این پویش خبر داد و گفت: تجربه نشان داده است که آموزش کودکان می‌تواند به تغییر رفتار در سطح خانواده و جامعه منجر شود و تأثیرگذاری بیشتری نسبت به بسیاری از روش‌های دیگر داشته باشد.

ضرورت احیای فرهنگ صرفه‌جویی

محمدجواد قادری، مدرس دانشگاه، نیز در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به جایگاه ایران از نظر برخورداری از منابع طبیعی اظهار کرد: کشور ما از ظرفیت‌های ارزشمند و منابع طبیعی قابل توجهی برخوردار است، اما در سال‌های اخیر الگوهای نادرست مصرف و گسترش برخی رفتارهای تجمل‌گرایانه موجب افزایش مصرف و هدررفت منابع شده است.

وی افزود: رسانه‌ها، مراکز آموزشی و خانواده‌ها نقش مهمی در اصلاح این روند دارند و می‌توانند با آموزش صحیح، فرهنگ صرفه‌جویی را دوباره در جامعه احیا کنند.

قادری ادامه داد: بسیاری از راهکارهای صرفه‌جویی هزینه‌ای ندارند و تنها به تغییر رفتار نیازمند هستند. بستن آب هنگام استحمام در زمان عدم نیاز، جلوگیری از روشن ماندن وسایل برقی بدون استفاده، استفاده از سایه‌بان برای کولرهای آبی و تنظیم صحیح وسایل سرمایشی از جمله اقداماتی است که می‌تواند تأثیر قابل توجهی در کاهش مصرف داشته باشد.

این استاد دانشگاه تصریح کرد: مصرف بی‌رویه علاوه بر تحمیل هزینه‌های اقتصادی، به منابع طبیعی نیز آسیب وارد می‌کند و در بلندمدت آثار زیست‌محیطی جبران‌ناپذیری به همراه خواهد داشت. بنابراین لازم است فرهنگ مصرف بهینه با همکاری رسانه‌ها، نهادهای فرهنگی و دستگاه‌های آموزشی در جامعه تقویت شود.

مسئولیتی برای امروز و فردا

کارشناسان معتقدند حفظ منابع آب، برق و انرژی تنها وظیفه دستگاه‌های اجرایی نیست و همه شهروندان در این زمینه مسئولیت دارند. هر اقدام کوچک در خانه، محل کار یا محیط‌های عمومی می‌تواند در مجموع به کاهش مصرف و حفظ منابع ملی کمک کند.

در شرایطی که مدیریت منابع بیش از هر زمان دیگری اهمیت یافته است، صرفه‌جویی می‌تواند به عنوان یک سرمایه اجتماعی و فرهنگی، زمینه عبور از چالش‌های موجود و حفظ منابع برای نسل‌های آینده را فراهم کند.

آنچه امروز اهمیت دارد، حرکت به سمت «مصرف صحیح» است؛ رویکردی که نه تنها موجب کاهش هزینه‌ها و جلوگیری از هدررفت منابع می‌شود، بلکه آینده‌ای پایدارتر برای کشور و فرزندان این سرزمین رقم خواهد زد.

الهه ملاحسینی _ تیتر۱

انتهای خبر/

مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا